Peningkatan Pendapatan Melalui Teknologi Pengolahan Selada pada Kelompok Urban Farming Kebun Semi Kota Malang
https://doi.org/10.31100/matappa.v8i4.4354
Keywords:
Urban Farming, Technology, Lettuce processingAbstract
Urban farming in Tunjungsekar has grown in tandem with increasing public awareness of the importance of food independence and the economic potential of urban farming. Furthermore, the Kebun Semi Urban Farming Group has successfully developed hydroponic and vertical lettuce cultivation. The community service activities carried out by the Implementation Team are aimed at providing alternative solutions to several problems faced by urban farming group partners. Efforts are made to develop and be able to compete with similar businesses that have already been established and developed, thereby also being able to increase healthy production and quality, and increase partner income. This community service program aims to introduce post-harvest processing technology and provide training to members of the Kebun Semi Urban Farming Group so they can produce innovative products with high economic value. The result of this service is the existence of a stamp/trademark design. This is necessary so that the product has a clear identity and can be recognized by the wider community. Providing training and mentoring on vegetable processing technology. So that products that are not absorbed in the market can be processed into other derivative products that can provide added value and increase income for the Kebun Semi urban farming group. Providing training and mentoring related to marketing management and digital marketing training. So that products can be marketed more widely and make it easier for consumers to make purchases online.
References
Abraham, H. E. M., Noch, J., Dumais, K., Betsy, C., & Pakasi, D. (2021). Analisis Keuntungan Usahatani Sayuran Selada Hidroponik Pada Urban Farmingdi Batukota Kecamatan Malalayang Kota Manado. Agri-Sosioekonomi, 17(November), 961–966. https://ejournal.unsrat.ac.id/v3/index.php/jisep/article/view/37502
Ermawati, E. (2019). Pendampingan peranan dan fungsi kemasan produk dalam dunia pemasaran desa yosowilangun lor. Jurnal Empowerment Society, 2(2), 15–22.
Fadli, Z., & Sarjan, M. (2024). Etika Pengelolaan Sumber Daya Alam Berkelanjutan Dalam Perspektif Islam. Lambda: Jurnal Pendidikan MIPA Dan Aplikasinya Lembaga “Bale Literasi,” 4(1).
Ihsan, T., dan Derosya, V. (2024). Tinjauan Strategi Pengemasan Buah dan Sayur dalam Memerangi Food Loss dalam Rantai Pasokan Pascapanen di Indonesia. Jurnal Ilmu Lingkungan, 22(4), 1078–1087. https://doi.org/10.14710/jil.22.4.1078-1087
Isti Fajaroh, Eko Murdiyanto, B. (2024). Pemberdayaan Masyarakat Berbasis Uran Farming (Pertama). CV. Diomedia.
Khasanah, U., Trisnawati, S. N. I., Isma, A., Alanur, S. N., Maida, A. N., Nainiti, N.P., Amin, L. H., Aryawati, N.P.A., Murwati., Bangu., Maulida, C. (2024). Metodologi Pengabdian Kepada Masyarakat : Teori Dan Implementasi. CV Tahta Media Group.
Permata, R. R., & Ramli, T. S. (2019). Pentingnya Merek Bagi Pelaku Usaha Mikro , Kecil dan Menengah Di Jawa Barat. 10(April), 34–39.
Rahmawati, I., Ariyani, Y. N., & Fitriani, A. (2024). Tingkat Partisipasi Masyarakat dalam Program Urban Farming di Kampung Samtama , Jakarta Pusat Level of Community Participation in Urban Farming Program in Kampung Samtama , Central Jakarta. 6(2), 55–67.
Utami, N.M. A. W., Wiguna, I., M. A. (2022). Analisis Pendapatan dan Nilai Tambah Selada Organik Kemasan di Desa. Jurnal Sutasoma (Science Teknologi Sosial Humaniora), 01(01), 1–7.
Zain, A. (2025). Teknologi Pascapanen Dan Pengolahan Hasil Pertanian. CV. Media Sains Indonesia.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Lia Rohmatul Maula

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Jurnal ini memberikan akses terbuka langsung dengan prinsip bahwa membuat penelitian tersedia secara bebas untuk publik mendukung pertukaran pengetahuan global yang lebih besar.
Semua artikel yang diterbitkan dapat di Akses secara Terbuka atau Gratis untuk semua orang baik untuk dibaca maupun diunduh di bawah lisensi CC-BY.
Ppenulis mempertahankan kepemilikan hak cipta untuk artikel mereka, tetapi penulis memberikan izin kepada orang lain untuk menggunakan konten publikasi di Matappa secara keseluruhan atau sebagian asalkan karya aslinya dikutip dengan benar.
Hak cipta mencakup hak eksklusif untuk mereproduksi dan menyampaikan artikel dalam semua bentuk dan media, termasuk cetak ulang, foto, mikrofilm dan reproduksi serupa lainnya, serta terjemahan. Reproduksi bagian manapun dari jurnal ini, penyimpanannya dalam basis data dan transmisi dengan bentuk atau media apa pun, seperti elektronik, salinan elektrostatik dan mekanik, fotokopi, rekaman, media magnetik.

MATAPPA is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.



